Privacy en cookies

In een eerdere post schreef ik al over de manier waarop bijvoorbeeld Google en Facebook mensen volgen op het internet, niet alleen op hun eigen pagina’s maar door wat handige diensten aan te bieden ook over de pagina’s van andere mensen. Gezien de naam van dit blog hoop ik dat je inmiddels hebt begrepen dat ik het daar niet mee eens ben. Nu zie je net een balk in beeld verschijnen waarin ik aangeef dat ik jou ook ga volgen, hoe kan ik dat dan verklaren?

Ik denk dat dit een goed moment is om uit te leggen hoe ik in dit hele project sta en waarom dit voor mij een logische keuze is. Als je daar geen zin in hebt en je alleen wilt aangeven dat je niet gevolgd wil worden, dat kan, je kan je hier afmelden voor de analytics die ik op mijn site heb geïnstalleerd, ik zal het je niet kwalijk nemen:Ik ben een groot fan van alle moderne technologieën en de mogelijkheden die deze ons brengen. Om het voorbeeld van Google Analytics te gebruiken, ik vindt het heel vet dat we redelijk eenvoudig een gedetailleerd beeld kunnen krijgen van wat er gebeurt op een website of blog. Dit kan helpen bij het bepalen of de huidige server nog wel adequaat is om aan de vraag van de bezoekers te doen, maar het kan ook helpen inzicht te krijgen in welke artikelen het beste aanslaan bij je publiek en hoeveel effect een bepaalde media of reclame uiting heeft op de bezoekersaantallen.

Waar ik het niet mee eens ben is dat de informatie die ik verzamel voor mijzelf plots ook gebruikt wordt door Google voor hun doelen. Google is hier natuurlijk tot op zekere hoogte transparant in, de algemene voorwaarden (die iedereen gelijk wegklikt als ze omhoogkomen) heeft dit juridisch gezien natuurlijk helemaal dichtgetimmerd. Maar dat is natuurlijk niet het verhaal dat Google naar buiten toe uitdraagt.

Met mijn blog wil ik dus steeds op zoek naar een oplossing die mij wel de voordelen geeft van deze moderne technologie, in dit geval inzicht in de bezoekersstroom over mijn blog, maar niet de nadelen, het impliciet doorverkopen van het surfgedrag van mijn bezoekers aan Google.

Ik geloof dat ik hier, in dit geval, een redelijke oplossing voor heb gevonden, namelijk de analytics software van Piwik. Ik zie dit als een prima oplossing die wel de voordelen bied maar niet de nadelen.

  • Piwik is open-source (dit betekent dat de gehele broncode is in te zien) het is heel moeilijk hier kwaadaardige software in te verbergen.
  • De software draait op een webserver die ik beheer, ik ben daardoor de enige die bij de data kan.
  • Ik volg alleen de bezoeken aan onvolgbaar.nl, het is niet mogelijk dit te koppelen aan surfgedrag op andere websites.
  • Als je aangeeft dat je niet gevolgd wil worden dan luister ik daarnaar.
  • En misschien wel het belangrijkst, de data wordt alleen gebruikt voor eerste doel dat ik er mee heb, niet ook nog voor een tweede onuitgesproken doel van een derde partij.

Als je niet gevolgd wil worden, zoals ik,  kan je naar een afgelegen deel van de wereld afreizen, daar een hutje bouwen en van het land leven. De kans dat iemand dan kan bijhouden wat je dagelijkse routine is, die is dan verwaarloosbaar. Dat is voor mij echter geen optie, ik wil wél een smartphone in mijn zak, ik wil wél meedoen op een veelgebruikt sociaalnetwerk, maar ik wil me daarbij kunnen bewegen zonder dat ik een digitaal spoor achterlaat.

Ik denk dat de opties voor volwaardig digitaal ongevolgd leven er zijn, ze zijn vaak aanzienlijk ingewikkelder dan de alternatieven en minder goed gefinancierd, hierdoor zijn ze in de regel ook minder populair. Hopelijk lukt het me ze een voor een te ontdekken en via mijn blog wat populairder te maken!