Leven zonder Google

Als je mij tussen grofweg 1 juni en 9 juni wil bereiken vanaf een emailadres van Google dan raad ik je aan een SMS te sturen of me te bellen op 06-18659580 want je email zal ik dan niet beantwoorden.

Voor het aankomende Google Examen in Paradiso ben ik namelijk gevraagd een week zonder Google te leven. De organisatoren bij Paradiso zijn erg geïnteresseerd in het feit dat één partij zo’n groot deel uitmaakt van ons digitale leven. Ik zelf ben vooral geïnteresseerd in het gigantische profiel dat Google van jouw gedrag opbouwt en wat kwaadwillenden daar mee zouden kunnen.

Als jarenlang Google-fan zit ik al diep verstrengeld in hun steeds groter wordende web. Ik email al sinds de beta periode met Gmail, doe al mijn navigatie en locatie gerelateerde zaken met Google Maps, kijk nauwelijks tv maar ben toch zeker zo’n half uur per dag op Youtube te vinden, houd mijn afspraken bij in Google Calendar, notities in Google Keep en gebruik voor dit alles vooral mijn Android-telefoon.

Het is voor mij dus een aardige uitdaging deze diensten allemaal te vervangen. Toch ga ik dat zo volledig mogelijk doen.

Mijn PC zal ik zo configureren (via het hosts bestand én de firewall) dat ik geen verbinding meer kan maken met de servers van Google. Ik verwacht dat hierdoor een hoop websites niet meer naar behoren werken. Youtube.nl zal ik simpelweg niet meer kunnen openen, wanneer andere websites een youtube video hebben ingeladen zal deze niet voor mij echter ook niet werken, er zullen zelfs hele delen van websites kapot gaan doordat deze op de achtergrond javascriptcode en webfonts, die Google gratis aanbied, gebruiken.

Ik gebruik Gmail dus al jaren, ik gebruik daar ook voornamelijk mijn @gmail.com adres voor, ook al komt jesse@jessekester.nl ook gewoon binnen in mijn Gmailbox. Ik ga jesse@jessekester.nl nu als mijn hoofd-emailadres gebruiken en het in plaats van bij Gmail, bij Protonmail laten uitkomen. Dit is wat email betreft echter maar het halve werk, de gehele emailconversatie staat namelijk niet alleen op de server die ik gebruik maar ook op de emailserver van de persoon waar ik mee email. Om te voorkomen dat al mijn emails bij op die manier alsnog bij Google terechtkomen kan ik dus ook niet emailen met mensen die een Gmail account hebben, of hun email via de servers van Google laten lopen. Hoe ik dit technisch gezien ga bewerkstelligen weet ik nog niet helemaal zeker, in het ergste geval moet ik dit per email handmatig uitzoeken.

In plaats van Google Chrome heb ik Firefox geïnstalleerd, in plaats van Youtube ga ik kijken of concurrenten als Vimeo mij even veel vermaak kunnen bieden, ik zoek nog een telefoon zonder Android (die wel whatsapp ondersteunt want SMS is toch wel erg behelpen), voor notities heb ik Laverna als vervanger gevonden, voor mijn agenda ben ik nog aan het zoeken.

Dit experiment past mooi in het grotere doel dat ik met dit blog heb, namelijk uitzoeken hoeveel werk het momenteel is om je geheel ongevolgd door onze (digitale en fysieke) wereld te bewegen. Ik zal mijn ervaringen en de verschillende oplossingen die ik deze Googleloze week vind dan ook uitgebreid beschrijven in nieuwe blogposts hier. Na deze week zal ik verder gaan met andere andere onderwerpen waarvoor ik bijvoorbeeld van plan ben een week lang mijn betalingsverkeer, mijn reisgedrag en mijn internetgebruik onvolgbaar te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.